StomaTeam, s.r.o. - Váš průvodce dentálním světem

menu0CZK 
StomaTeam > Články > Zajímavosti > Studie zjistila, že ochucovadla posilují molekulární obranný systém

Studie zjistila, že ochucovadla posilují molekulární obranný systém

2. 3. 2020 |

MNICHOV, Německo: Již v minulosti bylo prokázáno, že složení slin mohou ovlivňovat faktory jako věk, zdravotní stav či složení stravy. Není nicméně mnoho známo o účincích jednotlivých složek stravy. Výzkumníci z Technické univerzity v Mnichově nedávno zjistili, že kyselina citrónová a aromatický 6-gingerol, jenž je obsažen v zázvoru, nejenže dodávají pokrmům a nápojům danou chuť, ale rovněž stimulují molekulární obranu v lidských slinách.


Aby vědci lépe porozuměli účinkům jednotlivých složek pokrmů, zkoumal jejich výzkumný tým vliv následujících příchutí na složení lidských slin: kyselina citrónová (kyselá), sladidlo aspartam (sladká), iso-alfa kyseliny (hořká), zesilovač chuti glutaman sodný (chuť umami), kuchyňská sůl (slaná), 6-gingerol (pikantní) a složky obsažené v sečuánském pepři – hydroxy-alpha sanshool (štiplavá) a hydroxy-beta sanshool (znecitlivující).

Vědci prokázali, že veškerá ochucovadla použitá v rámci výzkumu ovlivňují složení proteinů obsažených ve slinách. Analýza rovněž prokázala, že změny vyvolané kyselinou citrónovou a 6-gingerolem aktivizují molekulární obranný systém slin.

Sliny chrání dutinu ústní před vnějšími patogeny. Jako součást vrozeného molekulárního imunitního systému obsahují sliny různé antimikrobiální molekuly, včetně antibakteriálního enzymu lysozymu. Z výsledků studie vyplývá, že kyselina citronová způsobila desetinásobné zvýšení hladiny lysozymu.

Další studie prováděné na bakteriálních kulturách ukázaly, že takové zvýšení je dostatečně významné, aby téměř úplně zabránilo růstu gram pozitivních bakterií. Lysozym chrání ústní dutinu proti těmto bakteriím tím, že zničí jejich buněčné stěny.

„Naše nové poznatky ukazují, že aromatické látky vykazují takové biologické účinky v ústní dutině, které výrazně překračují jejich známé smyslové vlastnosti,“ uvedl profesor Thomas Hofmann, ředitel Leibnizova institutu pro biologii potravinářských systémů a vedoucí výzkumu potravinářské chemie a molekulární senzoriky na TUM. Hofmann vysvětlil, že jedním z cílů biologie potravinářských systémů je jejich další výzkum za využití nejnovějších analytických metod.  Podle jeho názoru je to jediný způsob, jak najít nové přístupy k dlouhodobé výrobě potravin, ve kterých jsou složky a funkční profily přizpůsobeny zdravotním a smyslovým potřebám spotřebitelů.

Uvedená studie byla publikována dne 6. června 2018 v časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pod názvem „Dynamic proteome alteration and functional modulation of human saliva induced by dietary chemosensory stimuli“ („Dynamická změna proteomu a funkční modulace lidských slin indukovaná dietetickými chemosenzorickými podněty“).

Buďte v obraze

Chcete mít pravidelný přehled o nových článcích na tomto webu, akcích a dalších novinkách? Přihlaste se k odběru newsletteru.

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami zpracování osobních údajů.

Další články z rubriky:
Mohlo by vás také zajímat:

Buďte v obraze

Chcete mít pravidelný přehled o nových článcích na tomto webu, akcích a dalších novinkách? Přihlaste se k odběru newsletteru.

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami zpracování osobních údajů.

Ano, i my od vás potřebujeme souhlas s používáním cookies.
A to ještě není všechno. Protože je stomateam.cz web pro odbornou zdravotnickou veřejnost, je nutné potvrdit i vaši odbornost.

Abychom vám ušetřili čas, můžete vše vyřešit jedním kliknutím. Samozřejmě si vše můžete libovolně nastavit.

Kliknutím na níže uvedené tlačítko Potvrzuji a přijímám vše vyjádříte současně souhlas s použitím všech cookies a také to, že jste odborníkem ve zdravotnictví ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a současně jste si vědom(a) rizik spojených se seznámením se s informacemi určenými pro odborníky ve zdravotnictví pro případ, že odborníkem ve zdravotnictví nejste. Chcete-li pokračovat k individuálnímu nastavení cookies, klikněte na tlačítko Podrobné nastavení a pokračujte dále.

Pro prohlížení časopisu se prosím přihlašte.

Přihlášením získáte následující výhody:

- možnost prohlížet si kompletní elektronická interaktivní PDF vydání všech našich titulů
- bezplatné zvýraznění TOP inzerce na portálech dentalbazar.cz a dentaljobs.cz
- snadné nakupování na našem e-shopu

Přihlášení

Nemáte ještě registraci? Nová registrace

Zapomenuté heslo

Vyplňte svůj registrovaný e-mail. Heslo Vám bude neprodleně zasláno do Vaší e-mailové schránky.

×
Podrobné nastavení
V tomto nastavení můžete přizpůsobit využití souborů cookies dle kategorií a dle vašich preferencí.
Nezbytná technická cookies

Soubory nezbytné pro správné fungování webu, uchování produktu v nákupním košíku, filtrování a další základní funkce. Využití technických cookies nelze deaktivovat, využíváme je na základě oprávněného zájmu.

Analytické cookies

Soubory, které nám umožňují měřit výkon našeho webu a našich reklamních kampaní, určit počet a zdroje návštěv našeho webu apod. ...ukázat více Analytická data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které by ukázaly na konkrétního uživatele našeho webu. Nesouhlasem s využitím analytických cookies ztrácíme zčásti možnost analýzy výkonu webu, ale také možnosti optimalizace našich opatření a nastavení systému webu ...ukázat méně

Personalizované soubory cookies

Používáme také cookies a technologie, které pomáhají přizpůsobit obsah a nabídku našeho webu vašim zájmům tak, abychom mohli připravit nejlepší možnou nabídku právě pro vás. ...ukázat více Souhlas s použitím personalizovaných cookies nám společně pomůže vyvarovat se zobrazení či zasílání neužitečných či nežádoucích informací či nabídek a zobrazení jedinečných funkcí a informací pro vaše zájmy a váš status (např. člena Klubu StomaTeam). ...ukázat méně

Reklamní cookies

Reklamní cookies používáme my nebo naši partneři pro zobrazení pro vás vhodného obsahu nebo reklamy na našem webu nebo na webech třetích stran. ...ukázat více Díky nim můžeme vytvářet profily založené na vašich zájmech. Při využití těchto cookies zpravidla není možná vaše bezprostřední identifikace. Nevyjádříte-li souhlas s použitím reklamních cookies, nebudeme vám zobrazovat obsah či zasílat reklamu přizpůsobené vašim zájmům. ...ukázat méně

Jsem odborníkem ve zdravotnictví ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a jsem si vědom(a) všech rizik spojených se seznámením se s informacemi určenými pro odborníky ve zdravotnictví, pokud odborníkem nejsem.