StomaTeam, s.r.o. - Váš průvodce dentálním světem

menu0CZK 
StomaTeam > Články > Zajímavosti > Studie zjistila, že ochucovadla posilují molekulární obranný systém

Studie zjistila, že ochucovadla posilují molekulární obranný systém

MNICHOV, Německo: Již v minulosti bylo prokázáno, že složení slin mohou ovlivňovat faktory jako věk, zdravotní stav či složení stravy. Není nicméně mnoho známo o účincích jednotlivých složek stravy. Výzkumníci z Technické univerzity v Mnichově nedávno zjistili, že kyselina citrónová a aromatický 6-gingerol, jenž je obsažen v zázvoru, nejenže dodávají pokrmům a nápojům danou chuť, ale rovněž stimulují molekulární obranu v lidských slinách.


Aby vědci lépe porozuměli účinkům jednotlivých složek pokrmů, zkoumal jejich výzkumný tým vliv následujících příchutí na složení lidských slin: kyselina citrónová (kyselá), sladidlo aspartam (sladká), iso-alfa kyseliny (hořká), zesilovač chuti glutaman sodný (chuť umami), kuchyňská sůl (slaná), 6-gingerol (pikantní) a složky obsažené v sečuánském pepři – hydroxy-alpha sanshool (štiplavá) a hydroxy-beta sanshool (znecitlivující).

Vědci prokázali, že veškerá ochucovadla použitá v rámci výzkumu ovlivňují složení proteinů obsažených ve slinách. Analýza rovněž prokázala, že změny vyvolané kyselinou citrónovou a 6-gingerolem aktivizují molekulární obranný systém slin.

Sliny chrání dutinu ústní před vnějšími patogeny. Jako součást vrozeného molekulárního imunitního systému obsahují sliny různé antimikrobiální molekuly, včetně antibakteriálního enzymu lysozymu. Z výsledků studie vyplývá, že kyselina citronová způsobila desetinásobné zvýšení hladiny lysozymu.

Další studie prováděné na bakteriálních kulturách ukázaly, že takové zvýšení je dostatečně významné, aby téměř úplně zabránilo růstu gram pozitivních bakterií. Lysozym chrání ústní dutinu proti těmto bakteriím tím, že zničí jejich buněčné stěny.

„Naše nové poznatky ukazují, že aromatické látky vykazují takové biologické účinky v ústní dutině, které výrazně překračují jejich známé smyslové vlastnosti,“ uvedl profesor Thomas Hofmann, ředitel Leibnizova institutu pro biologii potravinářských systémů a vedoucí výzkumu potravinářské chemie a molekulární senzoriky na TUM. Hofmann vysvětlil, že jedním z cílů biologie potravinářských systémů je jejich další výzkum za využití nejnovějších analytických metod.  Podle jeho názoru je to jediný způsob, jak najít nové přístupy k dlouhodobé výrobě potravin, ve kterých jsou složky a funkční profily přizpůsobeny zdravotním a smyslovým potřebám spotřebitelů.

Uvedená studie byla publikována dne 6. června 2018 v časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pod názvem „Dynamic proteome alteration and functional modulation of human saliva induced by dietary chemosensory stimuli“ („Dynamická změna proteomu a funkční modulace lidských slin indukovaná dietetickými chemosenzorickými podněty“).

Přečtěte si také:
Články na podobné téma:
Studie provedená zubními lékaři u perel by mohla vést k vytvoření materiálů odolných vůči lomu Články
Studie provedená zubními lékaři u perel by mohla vést k vytvoření materiálů odolných vůči lomu

24. 2. 2020 | Zajímavosti

Krása perel uchvacuje lidi po celé generace. Ačkoliv jsou perly známé kvůli své ceně a módnímu statusu...

Detail příspěvku

DNA ze zubního plaku ukazuje, že neandertálci používali přírodní analgetika Články
DNA ze zubního plaku ukazuje, že neandertálci používali přírodní analgetika

14. 2. 2020 | Zajímavosti

ADELAIDE, Austrálie / LIVERPOOL, Velká Británie: Starověká DNA v kalcifikovaném...

Detail příspěvku

Studie zjistila, že ochucovadla posilují molekulární obranný systém Články
Studie zjistila, že ochucovadla posilují molekulární obranný systém

2. 3. 2020 | Zajímavosti

MNICHOV, Německo: Již v minulosti bylo prokázáno, že složení slin mohou ovlivňovat faktory jako věk, zdravotní...

Detail příspěvku

Mohlo by vás také zajímat:

Tento web používá k optimalizaci služeb soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím těchto souborů. Více informací >

ROZUMÍM

Pro prohlížení časopisu se prosím přihlašte.

Přihlášením získáte následující výhody:

- možnost prohlížet si kompletní elektronická interaktivní PDF vydání všech našich titulů
- bezplatné zvýraznění TOP inzerce na portálech dentalbazar.cz a dentaljobs.cz
- snadné nakupování na našem e-shopu

Přihlášení

Nemáte ještě registraci? Nová registrace

Zapomenuté heslo

Vyplňte svůj registrovaný e-mail. Heslo Vám bude neprodleně zasláno do Vaší e-mailové schránky.