StomaTeam, s.r.o. - Váš průvodce dentálním světem

menu0CZK 
StomaTeam > Články > Zajímavosti > Studie provedená zubními lékaři u perel by mohla vést k vytvoření materiálů odolných vůči lomu

Studie provedená zubními lékaři u perel by mohla vést k vytvoření materiálů odolných vůči lomu

24. 2. 2020 |

Krása perel uchvacuje lidi po celé generace. Ačkoliv jsou perly známé kvůli své ceně a módnímu statusu, tým zubních lékařů z New York University College of Dentistry (NYU Dentistry) nyní objevil, že pod duhově zbarveným povrchem, leží odolná struktura. Vzhledem k 1000krát větší tvrdosti, než má čistý uhličitan vápenatý, je perla jedním z nejpevnějších a nejlehčích materiálů nacházejících se v živém organismu.


Vedlejším produktem obranného mechanismu ústřice je perla, která vzniká v reakci na poranění tkání pláště podrážděním – parazitem nebo zrnkem písku. Oddělené buňky spadnou do vnitřní tkáně, kde se rozmnoží a vytvoří uzavřenou vakovitou strukturu, která zablokuje poškozené zbytky tkáně. Tato dutina se pak zaplní základní hmotou z proteinů, dále pak minerály, a nakonec se vytvoří perla.

Zatímco je známo, že tento ohromující výtvor přírody je tvořen z 95 procent z uhličitanu vápenatého a z 5 procent z organické základní hmoty, úloha proteinů udávajících jejich organizaci byla až donedávna nejasná. Podle vědců může tato znalost posunout pochopení základních molekulárních mechanismů podílejících se na vzniku perly a pomoci tím také vývoji materiálů odolných vůči lomu. Ty by mohly mít celou řadu uplatnění, včetně výroby lepších zubních implantátů, v leteckém průmyslu a v přenosu energie.

Dr. Gaurav Jain, postgraduální spolupracovník na NYU Dentistry a vedoucí autor studie, v rozhovoru pro Dental Tribune International řekl: „Naše laboratoř se zajímá o pochopení odolnosti vůči lomu a tvrdost perleťové vrstvy perly ústřice. Za tímto účelem jsme pracovali s celou řadou pro perly specifických proteinů, které vytvářejí úložiště minerálních krystalů v perle. Tyto proteiny se začleňují do krystalů a tvoří nanoporozity, díky nimž je výsledný krystal lehčí a odolný vůči lomu. Naším cílem je využít přístup „zdola nahoru“ a prostudovat tyto modelové proteiny tak, abychom objevili nové principy pro navrhování odolných dentálních kompozitů a materiálů k opravě kostí.“

Proces tvorby Pinctada fucata, japonské ústřice využívané ke kultivaci perel, je zprostředkováván 12člennou rodinou proteinů známých jako krycí gen Pinctada fucata, nebo PFMG. PFMG1 a PFMG2 jsou části proteomu PFMG, který tvoří perlu a podílí se na tvorbě a opravě lastury. Díky rekombinantním verzím PFMG1 a PFMG2 vědci využili několik různých technik, při nichž zkoumali chování proteinů a krystalů za různých podmínek napodobujících mořskou vodu.

Zjistili, že PFMG1 a PFMG2 se spojují za vzniku hydrogelu, ve kterém hraje každý protein svoji specifickou úlohu. PFMG2 určuje velikost hydrogelových sestav a upravuje vnitřní strukturu proteinových vrstev, zatímco PFMG1 zvyšuje stabilitu malých iontových shluků, které se spojují za vzniku vrstev uhličitanu vápenatého v perle.

Tato studie nazvaná „Functional prioritization and hydrogel regulation phenomena created by a combinatorial pearl-associated two-protein biomineralization model system“ byla zveřejněna v časopise Biochemistry dne 26. června 2017.

Buďte v obraze

Chcete mít pravidelný přehled o nových článcích na tomto webu, akcích a dalších novinkách? Přihlaste se k odběru newsletteru.

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami zpracování osobních údajů.

Další články z rubriky:
Mohlo by vás také zajímat:

Buďte v obraze

Chcete mít pravidelný přehled o nových článcích na tomto webu, akcích a dalších novinkách? Přihlaste se k odběru newsletteru.

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami zpracování osobních údajů.

Ano, i my od vás potřebujeme souhlas s používáním cookies.
A to ještě není všechno. Protože je stomateam.cz web pro odbornou zdravotnickou veřejnost, je nutné potvrdit i vaši odbornost.

Abychom vám ušetřili čas, můžete vše vyřešit jedním kliknutím. Samozřejmě si vše můžete libovolně nastavit.

Kliknutím na níže uvedené tlačítko Potvrzuji a přijímám vše vyjádříte současně souhlas s použitím všech cookies a také to, že jste odborníkem ve zdravotnictví ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a současně jste si vědom(a) rizik spojených se seznámením se s informacemi určenými pro odborníky ve zdravotnictví pro případ, že odborníkem ve zdravotnictví nejste. Chcete-li pokračovat k individuálnímu nastavení cookies, klikněte na tlačítko Podrobné nastavení a pokračujte dále.

Pro prohlížení časopisu se prosím přihlašte.

Přihlášením získáte následující výhody:

- možnost prohlížet si kompletní elektronická interaktivní PDF vydání všech našich titulů
- bezplatné zvýraznění TOP inzerce na portálech dentalbazar.cz a dentaljobs.cz
- snadné nakupování na našem e-shopu

Přihlášení

Nemáte ještě registraci? Nová registrace

Zapomenuté heslo

Vyplňte svůj registrovaný e-mail. Heslo Vám bude neprodleně zasláno do Vaší e-mailové schránky.

×
Podrobné nastavení
V tomto nastavení můžete přizpůsobit využití souborů cookies dle kategorií a dle vašich preferencí.
Nezbytná technická cookies

Soubory nezbytné pro správné fungování webu, uchování produktu v nákupním košíku, filtrování a další základní funkce. Využití technických cookies nelze deaktivovat, využíváme je na základě oprávněného zájmu.

Analytické cookies

Soubory, které nám umožňují měřit výkon našeho webu a našich reklamních kampaní, určit počet a zdroje návštěv našeho webu apod. ...ukázat více Analytická data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které by ukázaly na konkrétního uživatele našeho webu. Nesouhlasem s využitím analytických cookies ztrácíme zčásti možnost analýzy výkonu webu, ale také možnosti optimalizace našich opatření a nastavení systému webu ...ukázat méně

Personalizované soubory cookies

Používáme také cookies a technologie, které pomáhají přizpůsobit obsah a nabídku našeho webu vašim zájmům tak, abychom mohli připravit nejlepší možnou nabídku právě pro vás. ...ukázat více Souhlas s použitím personalizovaných cookies nám společně pomůže vyvarovat se zobrazení či zasílání neužitečných či nežádoucích informací či nabídek a zobrazení jedinečných funkcí a informací pro vaše zájmy a váš status (např. člena Klubu StomaTeam). ...ukázat méně

Reklamní cookies

Reklamní cookies používáme my nebo naši partneři pro zobrazení pro vás vhodného obsahu nebo reklamy na našem webu nebo na webech třetích stran. ...ukázat více Díky nim můžeme vytvářet profily založené na vašich zájmech. Při využití těchto cookies zpravidla není možná vaše bezprostřední identifikace. Nevyjádříte-li souhlas s použitím reklamních cookies, nebudeme vám zobrazovat obsah či zasílat reklamu přizpůsobené vašim zájmům. ...ukázat méně

Jsem odborníkem ve zdravotnictví ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a jsem si vědom(a) všech rizik spojených se seznámením se s informacemi určenými pro odborníky ve zdravotnictví, pokud odborníkem nejsem.