StomaTeam, s.r.o. - Váš průvodce dentálním světem

menu0CZK 
StomaTeam > Články > Řízení praxe > GDPR v ordinaci zubního lékaře

GDPR v ordinaci zubního lékaře

5. 5. 2018 | Miroslav Kalinský

Vážené dámy a pánové v bílém, zubařky a zubaři.

Už jen pár dnů nás dělí od démonizovaného dne – nástupu účinnosti Obecného nařízení na ochranu osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation). Celé kohorty byrokratů bruselských úředníků vyrazily do Evropy a místo mečů a štítů mají v rukou 80stránkový dokument. Hrdě skandují heslo: „Hrozí Vám milionové pokuty"!
Ale teď vážně. Hlavně žádnou paniku! Nic tak hrozného se neděje. To jen bruselští úředníci po „narovnaných okurkách" na nás seslali novou byrokratickou bombu. Ano, je to přesně tak. Pro soukromé ambulantní lékaře včetně vás, zubařek a zubařů představuje celé GDPR jen zhruba 12 hodin věnovaných byrokracii. Dvanáct hodin, které byste měli věnovat svým pacientům nebo odpočinku. Dvanáct hodin, které Vás docela znechutí. Přitom je to vlastně poměrně jednoduché. Pokud jste do dneška, a já věřím, že ano, dodržovali Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a chovali se k nim zodpovědně, pak Vám v podstatě nic nehrozí. Zubní ordinace není centrála Vodafonu či jiné organizace hromadně zpracovávající data klientů.

Zpracování osobních údajů v ordinacích je navíc definováno v samotném GDPR jako „zákonný důvod shromažďování dat", viz GDPR Kapitola II, článek 6, odstavec 1/c (zpracování je nezbytné pro splnění právní povinnosti, která se na správce vztahuje). Takže výhrůžky, které možná slýcháte, že budete muset zajistit od všech svých pacientů SOUHLAS se zpracováním osobních údajů jsou zcela MYLNÉ A ZAVÁDĚJÍCÍ.
Se zájmem jsem si prostudoval Metodické pokyny k implementaci GDPR, které připravila Česká lékařská komora i Česká stomatologická komora. Jako člověk praxe mohu konstatovat pouze, že oba tyto dokumenty jsou skvěle a profesionálně připraveny. Mají pouze jednu chybu. Dělají z lékařů odborníky na analýzu bezpečnosti, IT odborníky, právníky a písařky a písaře. Jsem možná naivní, ale myslím si, že lékař, ať už má jakoukoli specializaci, má především léčit! Z obou dokumentů, při vší úctě k jejich autorům, je zřejmé, že ke každodenní praxi lékaře mají hodně daleko.
 
Co nedělat.
Nepropadat panice ani nehodit celý problém za hlavu s tím, že ono to nějak dopadne.
Neplatit si zcela zbytečná „školení a semináře" rádoby odborníků na GDPR, kteří si nastudovali právní aspekty, ale k Vaší denní praxi mají hodně a hodně daleko.
Nevěřit nikomu, kdo se ohání jakýmkoli „Certifikátem" odborníka na GDPR – NIC TAKOVÉHO NEEXISTUJE. Viz https://lepsi-reseni.cz/ochrana-osobnich-udaju-gdpr/oficialni-gdpr-certifikace/
Nehledat jednoduchá ONLINE řešení na internetu – jsou to obecná řešení, která Vám vůbec nepomohou.
Neplatit nikomu desetitisícové částky za přípravu na implementaci GDPR. Podle mého názoru má taková kompletní služba cenu maximálně 10 tisíc Kč, a to včetně osobní návštěvy ve Vaší ordinaci.
 
Co musíte udělat a zpracovat, abyste dostali svou ordinaci do souladu s GDPR.
1. Analýzu současného stavu ve vztahu ke zpracování osobních údajů firemních i uživatelských.
Kompletní popis sběru osobních údajů zaměstnanců a pacientů. Způsob jejich zpracování, uložení, zálohování, možnost obnovy. Vztahy s externími zpracovateli. Popis pracoviště s identifikací možných rizik porušení bezpečnosti osobních údajů pacientů – pracoviště sestry, počítače, telefony atd.
1.1. Definici získávaných osobních údajů.
Přesná specifikace získávaných osobních údajů.
1.2. Definici rizik při zpracování a uchovávání osobních údajů.
Za jaké situace by mohlo dojít k porušení bezpečnosti uložených osobních údajů nebo porušení jejich integrity (zálohy).
1.3. Definici vztahů mezi správcem dat a zpracovateli dat.
Vypracovat zpracovatelské smlouvy k existujícím smlouvám s externími dodavateli služeb (laboratoře, účetní služby atd.).
2. Návrh technického řešení ochrany a zálohování osobních údajů podle GDPR.
Šifrování datových úložišť, zálohovacích úložišť, cloudu.
3. Návrh organizačního opatření k ochraně osobních údajů.
V podstatě se jedná o návrh řešení problémů uvedených v bodě 1.
4. Návrhy zpracovatelských smluv.
S poskytovateli externích služeb.
5. Návrhy prohlášení o mlčenlivosti.
Pro krátkodobé služby, jako je servis apod.
6. Návrh hlášení o porušení bezpečnosti, integrity dat.
Zasílá se Úřadu pro ochranu osobních údajů v případě jakéhokoli bezpečnostního incidentu, při kterém mohlo dojít k porušení ochrany osobních dat.
7. Návrh protokolu o proškolení zaměstnanců v oblasti zpracování a uchovávání osobních dat dle GDPR.
 
Zdá se Vám to opravdu příliš?
Podívejte se ve svém okolí, zda neznáte někoho, kdo za Vás tu byrokratickou bitvu s pomocí materiálu od ČSK vybojuje. Je to pro Vás opravdu výhodnější a méně stresující.
Nebo mi prostě zavolejte... Pro zpracování výše pojmenovaných administrativních úkonů máme zpracované originální know-how. Stačí vyplnit jednoduchý dotazník, který Vám zašleme. Absolvovat krátký, zhruba 10minutový rozhovor a připravit kopie všech smluv, které máte s externími dodavateli ve formátu PDF. ZBYTEK UŽ JE NA NÁS.
Přeji vám všem, ať se s bruselskou byrokracií úspěšně vyrovnáte a pokud ne, zavolejte, rád Vám poradím a pomohu.

Miroslav Kalinský
proHR leaders s.r.o.
Tel.: 607 888 494
E-mail: miroslav.kalinsky@prohr.one
Web: https://prohr.one
Autor je zaměstnancem společnosti proHR leaders s.r.o. Problematice GDPR a speciálně implementaci ve zdravotnický zařízeních se věnuje již více než rok a půl.

Publikováno: StomaTeam 2/2018

Reklama
Přečtěte si také:

Zaujala vás ukázka článku?

Celý článek můžete prostudovat v časopisu StomaTeam

Prohlédněte/stáhněte si celý časopis ve formátu PDF ❯
Články na podobné téma:
Přípravy na XXII. ročník Kongresu ČOS jsou v plném proudu Články
Přípravy na XXII. ročník Kongresu ČOS jsou v plném proudu

7. 12. 2021 | Ortodoncie

Po tříleté pauze zapříčiněné pandemií koronaviru se bude opět konat kongres...

Detail příspěvku

Mohlo by vás také zajímat:

Tyto webové stránky a na nich obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké laické veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve zdravotnictví ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a současně, že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem ve zdravotnictví nejste.

Potvrzuji, že splňuji podmínky vstupu na web

Pro prohlížení časopisu se prosím přihlašte.

Přihlášením získáte následující výhody:

- možnost prohlížet si kompletní elektronická interaktivní PDF vydání všech našich titulů
- bezplatné zvýraznění TOP inzerce na portálech dentalbazar.cz a dentaljobs.cz
- snadné nakupování na našem e-shopu

Přihlášení

Nemáte ještě registraci? Nová registrace

Zapomenuté heslo

Vyplňte svůj registrovaný e-mail. Heslo Vám bude neprodleně zasláno do Vaší e-mailové schránky.

Cookies na našem webu

StomaTeam a jeho partneři potřebují váš souhlas s ukládáním a používáním souborů cookies mimo jiné pro plnohodnotné využití funkcí a možností přizpůsobení obsahu poskytovaných informací a služeb přizpůsobených vašim zájmům. Tento souhlas vyjádříte kliknutím na tlačítko „Souhlasím se všemi cookies“.

Nastavení Souhlasím se všemi cookies
Souhlas můžete odmítnout zde.
×
Nastavení cookies
V tomto nastavení můžete přizpůsobit využití souborů cookies dle kategorií a dle vašich preferencí.
Nezbytná technická cookies

Soubory nezbytné pro správné fungování webu, uchování produktu v nákupním košíku, filtrování a další základní funkce. Využití technických cookies nelze deaktivovat, využíváme je na základě oprávněného zájmu.

Analytické cookies

Soubory, které nám umožňují měřit výkon našeho webu a našich reklamních kampaní, určit počet a zdroje návštěv našeho webu apod. ...ukázat více Analytická data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které by ukázaly na konkrétního uživatele našeho webu. Nesouhlasem s využitím analytických cookies ztrácíme zčásti možnost analýzy výkonu webu, ale také možnosti optimalizace našich opatření a nastavení systému webu ...ukázat méně

Personalizované soubory cookies

Používáme také cookies a technologie, které pomáhají přizpůsobit obsah a nabídku našeho webu vašim zájmům tak, abychom mohli připravit nejlepší možnou nabídku právě pro vás. ...ukázat více Souhlas s použitím personalizovaných cookies nám společně pomůže vyvarovat se zobrazení či zasílání neužitečných či nežádoucích informací či nabídek a zobrazení jedinečných funkcí a informací pro vaše zájmy a váš status (např. člena Klubu StomaTeam). ...ukázat méně

Reklamní cookies

Reklamní cookies používáme my nebo naši partneři pro zobrazení pro vás vhodného obsahu nebo reklamy na našem webu nebo na webech třetích stran. ...ukázat více Díky nim můžeme vytvářet profily založené na vašich zájmech. Při využití těchto cookies zpravidla není možná vaše bezprostřední identifikace. Nevyjádříte-li souhlas s použitím reklamních cookies, nebudeme vám zobrazovat obsah či zasílat reklamu přizpůsobené vašim zájmům. ...ukázat méně

Více o použití cookies naleznete v sekci Ochrana osobních údajů