menuCZK0
StomaTeam > Články > Novinky > Tisková zpráva České stomatologické komory k tzv. „Projektu Ukrajina“

Tisková zpráva České stomatologické komory k tzv. „Projektu Ukrajina“

doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. / prezident ČSK

Co je to vlastně tzv. „Projekt Ukrajina" ve stomatologii?
V médiích se vášnivě diskutuje o tzv. „Projektu Ukrajina" a lékařské komory se střídají třeba s hejtmany u pana premiéra s takovými či onakými argumenty. Problém je v tom, že prakticky nikdo neví, co to „Projekt Ukrajina" vlastně je.

Ze všech zemí celé EU přijímá Česká republika nejvíce zubních lékařů z Ukrajiny, podobně je to i s lékaři. Jsme otevřeni této zemi nejvíce ze všech. A to ačkoli máme na obyvatele jeden z nejvyšších počtů zubních lékařů, kteří jsou navíc velmi pravidelně rozvrstveni po celém území. Jistě, vždy tu či onde už lékař není a trvá rok, pět, než nový přijde, ale 99 % obyvatelstva necestuje za lékařem déle než 15 minut, což je rarita.
Ukrajinští, ale i jiní lékaři ze zemí mimo EU (Rusko, Sýrie) procházejí v ČR aprobačním řízením, v němž musí složit stejné testy, jaké skládají naši studenti již v průběhu výuky (tedy jsou spíše lehčí). Většina zájemců z ciziny končí právě zde u těchto testů – pro zjevnou neznalost.
Je to korektní a nikdo nemůže nikoho „trápit". V minulosti byly otázky testů a jejich pořadí známé – a to je důvod, proč máme mnoho lékařů, kteří tehdy „udělali testy", ale „potopili je zlí profesoři u ústní zkoušky", což je častým důvodem údivu.
Od podzimu 2017 už je ve stomatologii vše korektní. Dotyčný aprobant smí 5 měsíců stážovat v postavení studenta, každý jeho výkon má kontrolovat školitel. Pak by se měl v klidu učit a poté není problém zkoušky složit. Kámen úrazu je většinou v tom, že lékaři v přípravě na aprobační zkoušku se neučí, ale „zachraňují české zdravotnictví" tím, že pracují a vydělávají peníze svým zaměstnavatelům i sobě. Často si někdo stěžuje na „krutost českých zkoušejících" a v tom případě je přesvědčuji, ať nechají Ukrajince tři měsíce se učit, jak by to udělal i český student, a zkoušku vzápětí zvládnou. No jo, to se ale tolik nevydělá – a navíc s diplomem v kapse dotyčný většinou zamíří do Prahy nebo Brna...
Česká stomatologická komora otevřela ukrajinským zubním lékařů své kurzy, ale jejich zájem o vzdělávací akce Komory je zatím minimální.
Co je tedy tzv. „Projekt Ukrajina"? Je to jakýsi pardon, který neznámé skupině Ukrajinců podle nejasných parametrů udělují lidé z Ministerstva zdravotnictví. Přesněji: výjimku dostane zaměstnavatel. Ve stomatologii je to soukromník, který více vydělá na levnějším Ukrajinci, jak to známe třeba ze stavebnictví. Nemusí platit českému lékaři třeba dojíždění do menší obce, dostane „otroka". Ukrajinec ale není vyzkoušen, nevíme, co umí. Není v postavení zaměstnance, ale studenta, neboť to celé stojí na výjimce pro učitele a studenty, kteří se účastní speciálního studia (řekněme např., že Američan tu předvede transplantaci srdce a Turek se na něj dívá – oba se tu logicky neregistrují). Tito Ukrajinci nejsou profesně pojištěni, nejsou registrováni, nemají odpovědnost. Je to popření medicíny, jak ji známe, a navíc nevíme, kde přesně se to děje, neboť jejich lokace je tajná.
Po delší době Česká stomatologická komora zjistila až u pana premiéra, že se to týká snad 70 zubních ordinací v ČR, což není zrovna málo – tak asi jedna v okrese... Mají nižší ceny a ničí nejenom české lékaře, kteří musí pracovat podle pravidel, ale i Ukrajince, kteří skládali regulérní aprobační zkoušku.
Česká stomatologická komora nechce lepší zdravotnictví pro velká města a mizerné pro venkov s obcházením zákonů a výdělkem pro vybrané podnikatele. Chceme, aby se dodržovaly zákony a neporušovala se pravidla EU. Referoval jsem o tom na zasedání v Bruselu a nikdo tomu nemohl uvěřit, že je to možné.
Česká stomatologická komora ví, kdo je v ČR legálně a kdo složil příslušné zkoušky. Jsme proto schopni informovat pacienty či organizace s pochybností o tom či onom ošetřujícím. Diskuzi o „Projektu Ukrajina" považujeme za uzavřenou, jinak se obrátíme na příslušné orgány včetně EU a nepochybujeme pak o rychlém konci projektu.
Cílem této zprávy není vyvolávat další konflikty a diskuse, ale informovat o rozdílu mezi řádnou aprobační zkouškou a tzv. „Projektem Ukrajina".

doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.
prezident ČSK

doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. / prezident ČSK
Účinky Philips Sonicare vs. Oral-B – studie in vivo Články
Účinky Philips Sonicare vs. Oral-B – studie in vivo