StomaTeam > Články > Novinky > Stanovisko MZ ČR k bělení zubů

Stanovisko MZ ČR k bělení zubů

25. 4. 2019 | MUDr. Martina Novotná

Revizní komise ADH ČR se zabývala mnoha podněty upozorňujícími na tzv. bezperoxidové bělení nabízené v kosmetických salonech. Požádali jsme o stanovisko MZ ČR, které jsme po několika urgencích obdrželi. Znění stanoviska, resp. postoj MZ ČR je jednoznačný. Jakékoli bělení zubů je vždy poskytováno jako zdravotní služba a nijak nerozhoduje podíl chemických látek. Z toho vyplývá, že bělení zubů jsou oprávněni provádět pouze a výlučně zubní lékaři a dentální hygienistky. Pokud bělení zubů , ať už jde o jakoukoli metodu, provádějí kosmetické salony, jde o přestupek - Prezidium ADH ČR.

Originální dokument naleznete na www.asociacedh.cz v sekci člen.

Stanovisko MZ ČR

Stanovisko MZ ČR k možnosti bělení zubů v rámci živnostenského oprávnění dle zákona č. 45511991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon)

Bělení či zesvětlování zubů, pokud je poskytováno jako služba, je vždy zdravotní službou ve smyslu ustanovení § 2 odst. 2 písm. a) zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů, a to bez ohledu na to, jaký postup, zdravotnický prostředek či kosmetický přípravek určený pro aplikaci na zuby přitom bude použit (nevyjímaje neperoxidové bělicí přípravky, případně bělicí přípravky s obsahem peroxidu vodíku 0,1 % či nižším). Jedná se o službu, kterou lze podřadit pod preventivní zdravotní služby dle § 2 odst. 4 písm. b) zákona o zdravotních službách, a to s ohledem na nutnost posouzení stavu zubů, případně jejich ošetření, před vlastním bělením, jakožto činnost vyhrazenou zdravotnickým pracovníkům.

Zdravotní službu spočívající v bělení zubů může vykonávat pouze zubní lékař nebo dentální hygienistka pod dohledem zubního lékaře v souladu s ustanovením § 11 odst. 3 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a § 7 odst. 2 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta a § 17 odstavce 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče, ve spojení s § 16 odst. 3 písm. d) vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

Reklama

Podle ustanovení § 3 odst. 2 písm. a) zákona č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), totiž živností není v rozsahu zvláštních zákonů činnost fyzických osob: lékařů, zubních lékařů a farmaceutů, nelékařských zdravotnických pracovníků při poskytování zdravotních služeb a přírodních léčitelů.

Bělení zubů nelze, v souladu s ust. § 3 odst. 2 písm. a) zákona č. 455/1991 Sb., poskytovat v rámci žádného živnostenského oprávnění, tedy ani v rámci řemeslné živnosti „kosmetické služby“. Z náplně této živnosti uvedené v příloze č. 1 nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností, ve znění pozdějších předpisů sice vyplývá, že v jejím rámci lze aplikovat kosmetické přípravky (mezi které obecně přípravky na bělení či zesvětlování zubů patří) avšak pouze takové, které jsou určeny pro péči o kůži celého těla, nikoliv k péči o zuby.

Zaujala vás ukázka článku?

Staňte se členem klubu StomaTeam a získejte neomezený přístup ke kompletnímu odbornému obsahu...

chci se stát členem klubu stomateam
Informace o autorech: zobrazit skrýt
MUDr. Martina Novotná

ředitelka odboru zdravotních Služeb

Jak mohou laboratoře těžit z digitalizace Články
video
Jak mohou laboratoře těžit z digitalizace

15. 3. 2021 | Novinky

Digitalizace je pro dentální průmysl klíčovým tématem budoucnosti. Bezpochyby s sebou přinese změny, ale nabízí také lukrativní příležitosti...

Practice Pink Programme společnosti Henry Schein podporuje Loonův boj proti rakovině Články

5. 10. 2020 | Novinky

Společnost Henry Schein pokračuje v České republice v podpoře boje proti...

Stanovisko prezidia ADH ČR 1/2020 týkající se plošného uzavření ordinací dentální hygieny Články

5. 11. 2020 | Novinky

Prezidium ADH ČR se po důkladném zvážení všech okolností rozhodlo, že...

Tyto webové stránky a na nich obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké laické veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve zdravotnictví ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a současně, že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem ve zdravotnictví nejste.

Potvrzuji, že splňuji podmínky vstupu na web