StomaTeam > Články > Novinky > Otevřený dopis prezidia ADH ČR představenstvu ČSK ze dne 25.11. 2019

Otevřený dopis prezidia ADH ČR představenstvu ČSK ze dne 25.11. 2019

Prezidium Asociace dentálních hygienistek

Prezidium Asociace dentálních hygienistek ČR (ADH ČR) se dne 25. 11. 2019 obrátilo otevřeným dopisem na představenstvo České stomatologické komory (ČSK) a na odborné společnosti ve věci aktuálně schváleného závazného stanoviska č. ZS 1/2019 ČSK k odbornému dohledu nad výkonem povolání dentální hygienistky a k dalším postupům zubního lékaře v součinnosti s dentální hygienistkou, které bylo schváleno sněmem ČSK dne 16. 11. 2019. Níže přinášíme znění tohoto otevřeného dopisu.

Česká stomatologická komora

Slavojova 270/22

V Praze dne 25. 11. 2019

K rukám představenstva České stomatologické komory

Vážení členové představenstva,

obracíme se na Vás ve věci aktuálně schváleného závazného stanoviska č. ZS 1/2019 České stomatologické komory (dále jako „ČSK“) k odbornému dohledu nad výkonem povolání dentální hygienistky a k dalším postupům zubního lékaře v součinnosti s dentální hygienistkou, které bylo dle našich informací schváleno sněmem Vaší komory dne 16. 11. 2019.

Asociace dentálních hygienistek, z. s. (dále  jako  „ADH“),  je profesním sdružením, jehož cílem je zejména hájit profesní zájmy dentálních hygienistek. Proto je naší povinností reagovat na dotazy, které dostáváme ve stále větší míře z řad nejen našich členů, ale i z řad ostatních dentálních hygienistek, které našimi členy nejsou. Na tyto dotazy však nejsme schopni adekvátně odpovědět bez Vašeho vyjádření, o které si Vás tímto dovolujeme požádat:

1) Proč byla ADH seznámena pouze s návrhem odborného stanoviska Vědecké rady ČSK č. 4/2019 ze dne 26. 6. 2019?
2) Proč nebyly zohledněny naše připomínky k tomuto návrhu?
3) Kdy a proč došlo ke změně z odborného na závazné stanovisko?
4)  Proč ČSK schválila stanovisko ve formě závazného stavovského předpisu bez toho, že bychom se k připravenému návrhu závazného stanoviska měli možnost předem vyjádřit, případně získat prostor projednat a efektivně uplatnit naše připomínky?
5)  Proč se ČSK rozhodla postupovat bez zájmu vyslechnout názor strany, jíž se důsledky aplikace závazného stanoviska dotknou zdaleka nejvíce?
6)  Zohlednila ČSK fakt, že aplikace závazného stanoviska ze strany zubních lékařů bude mít zásadní dopady do podnikatelské činnosti mnoha dentálních hygienistek, které svoji činnost vykonávají jako samostatné poskytovatelky zdravotních služeb?

Pro úplnost dodáváme, že informace o tom, že ČSK připravuje novou regulaci týkající se spolupráce dentální hygienistky a zubního lékaře nám byla sdělena formou emailu  18.8. 2019. Ten  obsahoval  návrh  na  přijetí  odborného  stanoviska  Vědecké  rady  ČSK  č. 4/2019 ze dne 26. 6. 2019. Vědecká rada ČSK navrhovala ke schválení regulaci ve formě nezávazného (odborného) stanoviska, což je oproti závaznému stanovisko velmi zásadní rozdíl. K tomuto stanovisku jsme dne 30. 9. 2019 uplatnili své připomínky, přestože jsme k tomu nebyli vyzváni. Fakt, že sněm ČSK přijal novou regulaci ve formě závazného stanoviska, jsme zjistili náhodně až po jeho schválení.

Z naší strany byla opakovaně nabídnuta součinnost při projednávání témat týkajících se našeho oboru, a to prostřednictvím pracovní skupiny, která byla za tímto účelem vytvořena. Vzhledem  k  faktu, že naše připomínky i nabídka spolupráce zůstaly nevyslyšeny, využíváme příležitosti tohoto otevřeného dopisu také k tomu, abychom připomínky k nové regulaci vznesli znovu. Připomínky a dotazy jsou uvedeny ve formě přílohy do vlastního textu schváleného závazného stanoviska.

Další přílohou tohoto dopisu je stanovisko Ministerstva zdravotnictví ze dne 30. 5. 2019, jež bylo vydáno na žádost právního zástupce ADH, JUDr. Roberta Falbra, ve kterém se výkladu pojmu odborného dohledu věnuje. Ze stanoviska Ministerstva zdravotnictví dovozujeme, že pro řádný výkon odborného dohledu zubního lékaře není ve všech případech nutné, aby se zubní lékař nacházel vždy v  témže  zdravotnickém  zařízení, jako dentální hygienistka provádějící zákrok, jež je povinna vykonávat pod odborným dohledem zubního lékaře.

Vážení členové představenstva,
tento dopis je otevřený a jeho znění proto současně zveřejňujeme na našich internetových stránkách www.asociacedh.cz a na sociálních sítích ADH. Dovolujeme si tímto požádat o Vaši reakci s tím, že v zájmu transparentnosti zveřejníme i Vaši reakci.

Naší snahou nadále zůstává otevřenost k dialogu a vzájemné spolupráci. Věříme, že všichni jakožto členové dentálního týmu kráčíme společnými cestami ke stejným cílům.

S pozdravem a úctou
Prezidium Asociace dentálních hygienistek

Zubotechnická ikona se představí v Čechách

18. 6. 2019 | Ing. Tomáš Truneček, Ph.D. – redakce časopisu StomaTeam